Puno


Algemeen Bezienswaardigheden Transport Weer Hotels


Algemeen


Ligging

In het zuid-oosten van Peru ligt de stad Puno. De stad is gelegen aan het bekende Titicaca-meer. Op 3812m is dit het hoogst gelegen meer ter wereld en grenst aan Bolivia.

Inca tijdperk

Puno kent een lange historie. Volgens een legende ontsprongen de Inca figuren ´Mano Capac´ en ´mama Occla’ uit het Titicaca-meer en stichtten het Inca-rijk. Het Inca rijk was verdeeld in vier regio´s, ook wel suyo´s genoemd. De streek rond Puno opgenomen in de Kollasuyu regio. Deze regio bevatte goud- en zilvermijnen, Alpaca fokkerijen voor vlees en wol en plantengroei zoals koffie en aardappels.

Oorlogen

Puno is veelal een gebied van oorlogen geweest. Tijdens de 16e eeuw deden de Spanjaarden hier hun intrede, mede om de goud- en zilvermijnen in de buurt van Puno. Dit ging gepaard met veel bloedvergieten en bezetting.
Vanaf 1781 vochten ´indianen van de revolutie´voor hun onafhankelijkheid tot begin 18e eeuw.
In 1821 was Puno weer het strijdtoneel tussen Peru en Bolivia . Bolivia won de strijd en bezette Peru tot en met Tacna en Moquegua. In 1847 kwam een verdrag tot stand, werd de bezetting opgeheven en keerde de rust eindelijk terug.

Klimaat

Van November tot Maart vind het regenseizoen plaats en is het erg koud. In de overige seizoenen is het overdag warm en kan het ´s nachts rond de 0 graden worden.

Andere reizigers

Andere reizigers hebben Puno bezocht en willen u hier graag over vertellen. Lees hun mening over Puno.