Nazca


Algemeen Bezienswaardigheden Transport Weer Hotels


Bezienswaardigheden


Nazca-lijnen

In het Pampa gebied zijn de beruchte ´Nazca-lijnen´ te vinden. Tussen 200 voor Christus en 600 na Christus zijn de geogliefen door het Nazca volk getekend. Deze geogliefen, ook wel ´aardtekeningen´ genoemd, bestaan uit figuren en geometrische vormen. De afmetingen verschillen van 30 meter tot wel 9 km. Voorbeelden van figuren zijn een aap, spin, colibrí en astronaut.
Er zijn 3 soorten vormen, biomorfische (mensen/dieren/planten), geometrische en lineaire figuren. Veel van de biomorfische figuren zijn getekend op bergwanden en zijn behoorlijk groot. De aap bijvoorbeeld heeft een breedte van 100 meter, en de astronaut een hoogte van 80 meter.
De Nazca-lijnen zijn gemaakt door de donkere stenen welke aan het oppervlak van de woestijn liggen te verplaatsten. Hierdoor komt de lichtkleurige zandlaag te voorschijn. Het contrast tussen de donkere stenen en de lichtkleurige zandlaag is vooral vanuit de lucht goed te zien. Omdat het Pampa gebied een van de droogste woestijnen op aarde is, regent het er vrijwel nooit. Erosie door wind komt ook niet voor. Hierdoor zijn de Nazca lijnen tot vandaag de dag onaangetast gebleven.
Waarom het Nazca volk de tekeningen heeft gemaakt is nog steeds een raadsel. Er zijn verschillende theorieen, waarin ´water´centraal staat. Sommigen geloven dat de figuren gebruikt werden bij rituelen om water op te wekken. Andere geloven dat de lijnen dienst deden als landingsbaan voor buitenaards leven. Veel van de geometrische vormen en lijnen wijzen naar verderop gelegen waterbeddingen en ondergrondse waterstelsels.
Er is veel onderzoek gedaan naar de lijnen, maar een volledige verklaring is er nog steeds niet.
De beste manier om de Nazca-lijnen te bezichten is vanuit de lucht in een klein vliegtuig. Een vlucht duurt gemiddeld een uur en de piloot vliegt over alle figuren heen. Het vliegtuig stijgt op rond 4:30 in de ochtend. Op dit tijdstip schijnt het zicht het beste te zijn. Het is zeker de moeite waard om de lijnen te bezichtigen.

Cauchillia begraafplaats  

Ongeveer 30km van Nacza ligt de Cauchillia begraafplaats. De graftombes dateren uit 1000 na Christus. Mummies, potterijen en textielen zijn zeer goed bewaard gebleven. Helaas zijn waardevolle bezittingen in de loop der Jaren gestolen door grafschenders.

Cantollac Aquaducts

Naast Cauchillia zijn de Aquaducts van Cantollac te vinden. Deze zijn gebouwd door het Nazca volk. Vandaag de dag maken sommige boeren nog steeds gebruik van dit systeem voor landbouw en katoen teelt.

Medereizigers

Andere reizigers hebben Nazca met haar attracties ook bezocht. Lees welke bezienswaardigheden in Nazca zij hebben gezien.