Machu Picchu


Algemeen Bezienswaardigheden Transport Weer Hotels


Bezienswaardigheden


Machu Picchu is vanuit Cuzco met een dagexcursie goed te bezoeken. In één dag kunnen alle onderstaande bezienswaardigheden worden bezocht en bewonderd. Ook na de incatrail kan een bezoek aan Machu Picchu een hoogtepunt van de reis zijn.

Agrarische sector

Deze sector bestaat uit vele terrassen, die uit verschillende grootten en vormen bestaan. Deze terrassen hadden in de tijd van de inca's twee doelen.  Het ene doel was het tegengaan van erosie door het regenwater. Het andere doel was het verbouwen van gewassen. Voor het opslaan van de geoogste gewassen stonden in deze sector vijf opslaghuizen.

Wachttoren

De wachttorenis een gebouw, bestaande uit drie muren. In de muren zitten verschillende ramen. Vanuit dit gebouw is er een mooi uitzicht over de twee grootste sectors van de stad Machu Picchu: de agrarische sector en de woonsector. Verder is vanuit de wachttoren de gehele omgeving te zien.

Woonsector

De scheiding tussen de woonsector en de agrarische sector bestaat uit een droge sloot. Kenmerkend voor inca steden is dat de belangrijkste architectonische elementen in de woonsector te vinden zijn. Dat is ook in Machu Picchu het geval.

Zonnetempel

De zonnetempel is een belangrijk gebouw in Machu Picchu. Het gebouw is gefundeerd op een rots. De muren van de zonnetempel volgt het natuurlijk verloop van de rots en ziet er uit als een halve cirkel. In de muren zitten twee grote trapezevormige ramen. Aan de noordzijde van de tempel is een mooie steengehouden poort.

Mausoleum

De zonnetempel steunt op een enorm stenen blok. Dit blok was een grot die later gebruikt werd als mausoleum. Hier brachten de inca's offers aan de mummies van de overleden heersers. Bij de ingang van het mausoleum is een afbeelding te zien van de godin van de aarde.

Tempel van de drie ramen

Dit rechthoekige gebouw dankt haar naam aan de drie grote ramen in de belangrijkste kamer van het gebouw. Architectonisch gezien is dit het hoogstaandste gebouw. Dit kan men zien doordat enorme stenen exact op elkaar aansluiten.

Hoofdtempel

Dit rechthoekige gebouw heeft 3 muren. De lengte van de hoofdtempel is zo'n 11 m lang terwijl hij zo'n 8 m breed is.  De muren zijn ongeveer 90 cm dik. Aan het einde van de belangrijkste muur staat een beeldgehouwen steen welke in de tijd van de inca's dienst deed als altaar.

Intiwatana

Deze rots is het ceremoniele centrum van Machu Picchu. In het Quechua, de taal die de inca's spraken, betekent Intiwatana zonnejaar. Volgens archeologen bestudeerden de astronomen uit de incatijd op deze plaats de zon en de sterren. Ook denken zij dat de inca's door de hoeken van Intiwatana het magnetische noorden konden vinden.

Waynu Picchu

Waynu Picchu is de berg die boven Machu Picchu steekt. Vanaf het belangrijkste plein van Machu Picchu kun je de klim beginnen. Tijdens de klim van ca. twee of drie uur zijn er heilige structuren en terrassen te zien. Wanneer de top wordt bereikt is er een indrekwekkend uitzicht over Machu Picchu en haar omgeving met de Vilcanota rivier.

Medereizigers

Andere reizigers hebben Cuzco met haar attracties ook bezocht. Lees welke bezienswaardigheden in Machu Picchu zij hebben gezien.