Geschiedenis Cultuur Geografie Natuur Klimaat Eten & drinken


is een land met veel verschillende klimaten. Dit wordt met name door de aanwezigheid van het Andesgebergte veroorzaakt. Zoals bij geografie al is uitgelegd heeft drie soorten gebieden: kuststreek, gebergte en regenwoud. Elk van deze gebieden heeft zijn eigen .

Kuststreek

In de kuststreek komt voornamelijk een subtropisch voor. De temperaturen varieren van zo’n 13˚C in de winter (juli tot en met september) tot 26˚C in de zomer (december tot en met februari ). De luchtvochtigheid is hoog, ondanks dat het weinig regent. Het weer in de zomers kan dan ook behoorlijk drukkend zijn. 
In het kustgebied in het noorden van regent het meer en zijn de temperaturen wat hoger, omdat dit gebied dichter bij de evenaar ligt.

Gebergte

In de Andes is het wat gematigder. De minimum en maximum temperaturen liggen dan ook wat lager. Hier gaan de temperaturen van zo’n 11˚C tot 16˚C. De zon kan hier echter sterk schijnen. Het is daarom wel verstandig om zonnebrand te gebruiken.
Het in het gebergte heeft twee seizoenen. Het droge seizoen en het regenseizoen. In het droge seizoen (mei tot en met november) valt er nauwelijks regen. In het regenseizoen (december tot en met april) zijn er grote regenbuien. Dit leidt vaak tot overstromingen.   

Regenwoud

Het in het regenwoud is tropisch. De laagste temperatuur in dit gebied is zo’n 22˚C en de hoogste 31˚C. Dit is de hoogste temperatuur in . De hoeveelheid regenval heeft voornamelijk met de hoogte van het regenwoud te maken. In de hoge gebieden aansluitend aan het Andesgebergte vallen grote hoeveelheden regenwater. In de lage gebieden, welke ver van de Grote Oceaan liggen, valt per jaar nog geen 3000 mm.

Meer

Wilt u meer weten over het van ? Lees meer over het .