Geschiedenis Cultuur Geografie Natuur Klimaat Eten & drinken

Geografie


Ligging

ligt net onder de evenaar aan de Grote Oceaan. Het land grenst aan , , , en . is ca. 1.285.216 km2 groot. Dit is ongeveer 30 keer het oppervlak van .

Indeling

is van west naar oost onder te verdelen in 3 soorten gebieden. Het eerste gebied betreft de kuststreek. Deze strook betreft de gehele westzijde van . In dit gebied liggen de meeste grote steden.
Daarnaast is er het berggebied. Deze strook bevat het Andesgebergte. Hierin kunnen de meeste inca-ruines worden teruggevonden.
Verder is er nog het oerwoud. Dit deel van is de moeite waard om te bezoeken als je van natuur houdt.

Kenmerkende landschapselementen

Het bekendste landschapselement van is het Titicacameer. Dit meer ligt op de grens van en . Het meer is één van de toeristische trekpleisters, omdat op dit meer de Uros-eilanden drijven.
Minder bekend is dat de langste rivier ter wereld in het Andes-gebergte van ontspringt. Vanaf een gletsjer op een hoogte van 5200 m hoogte stroomt het water door de Amazone over een afstand van meer dan 6000 km naar de Atlantische Oceaan.
Verder bevindt zich nabij Arequipa in het Andesgebergte het diepste ravijn ter wereld. Met een diepte van 3182 m kunt hier genieten van prachtige uitzichten.
Ook zijn er een aantal vulkanen in het Andesgebergte in . De bekendste is Misti. Deze is ook gelegen nabij Arequipa.

Aardbevingen

De westkust van bevindt zich op de grens van twee aardplaten. De oceanische Nazcaplaat schuift ter plaatse van de Peruaanse westkust onder continentale Zuid-Amerikaanse plaat. Dit gebeurt met een snelheid van ca. 7 cm per jaar.
Dit is de reden dat er in aardbevingen kunnen voorkomen. De meeste aardbevingen zijn niet krachtig, maar ze kunnen wel krachtig zijn, zoals de aardbeving op 15 augustus 2007 met het epicentrum in Pisco. Deze aardbeving had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter.