Geschiedenis Cultuur Geografie Natuur Klimaat Eten & drinken

Eten & drinken


is een land met een grote variateit in eten en drinken. Elke regio in heeft haar eigen gerechten en haar eigen smaken. In elke plaats kan iets nieuws worden geproefd! Ze houden van kruiden en specerijen in sterke mate. Voor ons Nederlanders zal een gerecht als snel te zout of pittig zijn. Ook van zoet houden ze erg. Limonades en drankjes worden vaak nog wat zoeter gemaakt met een paar scheppen suiker.
Hier zijn een aantal voorbeelden van veel gerechten en dranken.

Aardappel

Wat is er zo bijzonder aan een aardappel? kent simpelweg 184 verschillende soorten! De aardappel komt oorspronkelijk uit en wordt nu overal in de wereld gegeten. Papa amarilla en papa huayro zijn een paar namen van de vele die u tegen zult komen.

Wijn

Het is minder bekend dat er in ook wijn wordt gebrouwen. Vooral de zoete wijnen van Quierolo en Tacama zijn erg lekker. Voor de droge wijnen drinken de Peruanen voornamelijk wijnen uit en .

Koffie

In de hooglanden van wordt ook koffie verbouwd. Door het klimaat en de hoogte is de Peruaanse koffie karaktervol van smaak en heeft het een fijn aroma.

Aji de gallina

Aji de gallina is een traditioneel Peruaans kipgerecht. De kip wordt in slierten verwerkt in een gele chilisaus. Samen met aardappelen of rijst is het erg lekker.

Anticuchos

Dit zijn spiesjes met vlees,‘runderhart’ om precies te zien. Dit wordt op een speciale gril bereid en met een zeer scherp heet sausje, ‘rocoto’ genaamd, gegeten.

Loma saltado

Ook in kennen ze de wok. Het beroemdste wokgerecht is lomo saltado. In reepjes gesneden rundervlees wordt samen met tomaten en uien in de wok gebakken. Dit gebeurt op een zeer hoog vuur waardoor het gerecht een speciale smaak krijgt. Vervolgens wordt het geserveerd met rijst en gefrituurde aardappelen.

Cuy

Schrik niet, in wordt van alles gegeten, dus ook cavia. Het wordt hier ‘cuy’ (koei) genoemd. Meestal wordt het beestje in zijn geheel gefrituurd en geserveerd.

Alpaca

is natuurlijk bekend van de lama. De alpaca is het kleine broertje van de lama. In Lima is het dier vooral bekend om de wol. Echter in het gebergte wordt de alpaca ook gegeten.

Ceviche

Één van de verrassende gerechten van is ceviche, een vis gerecht. Het gerecht bestaat uit rauwe vis welke en wordt met rode ui, limoensap en chili bereid. Samen met rijst en aardappel wordt de vis geserveerd. Dit gerecht is vooral te vinden in de kuststreek.

Chicha morada

In groeit paarse mais. Voor een lekker zoet drankje koken de Peruanen deze mais met vruchten. Nadat het is afgekoeld is het heel verfrissend en het verlaagd de bloeddruk.

Pisco sour

Pisco sour is een cocktail van de nationale drank van , Pisco, met limoen, suikerwater en eiwit. Het is erg lekker en het wekt de eetlust op.

Pollo a la brasa

Wat voor een Nederlander een frietje met een frikandel speciaal is, is voor een Peruaan pollo a la brasa, oftewel friet met kip. De kip wordt gekruid en op een speciale geroosterd. Alleen is de friet niet zoals in , de friet wordt slechts 1 maal gebakken.

Pachamanca

In het Quechua, de traditionele taal in , betekent Pachamanca ‘aarden pot’. Het voedsel wordt bij dit gerecht in de aarde met hete stenen en kolen bereid. Het gerecht bestaat uit verschillende soorten vlees, mais, aardappelen, enz.

Zoals eerder is gezegd is er een grote variateit aan eten en drinken. Zo kunnen we ook nog de camote (zoete aardappel), tamal (gekookte maispure), trucha (riviervis) noemen. En dan zijn er nog tientallen gerechten meer.