Geschiedenis Cultuur Geografie Natuur Klimaat Eten & drinken

Cultuur


Oorsprong

is oorspronkelijk het land van de Indianen, de Inca’s. Rond 1572 trokken de Spanjaarden binnen en verstigde zich in de hoofdstad Lima. Tot 1821 is het land bezet geweest door . De Spanjaarden hebben een grote invloed op de cultuur gehad. Gedurende de bezetting zijn de Indianen onderdrukt geweest, en creerde de Spanjaarden verschillende klasses, met de Indianen als mindere.

Bevolking

kent vandaag de dag 29,5 miljoen inwoners. 45% daarvan zijn de indianen. Deze wonen voornamelijk in het Andes gebergte. 37% zijn mestiezen en wonen voornamelijk in Lima. Een mesties is een persoon geboren uit een Europese, vaak Spaanse, vader en indiaanse moeder en omgekeerd. De bevolking in Lima is muticultureel. Italiaans, Duits, Chinees, Japans en Frans bloed is aanwezig.  15% is blank. Dit zijn allen immigranten vanuit de hele wereld.
(de overige 3 procent bestaat uit Chinezen en Japanners)

Familie

Het Peruaanse volk is trots op hun land. Vooral in de hooglanden is men vriendelijk en gastvrij. Familie is erg belangrijk en er wordt veel waarde aan gehecht. Men bezoekt elkaar vaak en er wordt geen gelegenheid overgeslagen om met de familie bij elkaar te zijn.

Eten

In is de lunch de belangrijkste maaltijd en vind rond één uur plaats. Deze bestaat vrijwel altijd uit warm eten. Men neemt dan ook uitgebreid de tijd hier voor, minimaal een uur, ook in het bedrijfsleven. s’Avonds wordt er om acht uur of later gegeten. Het avondeten bestaat ook uit een warme maaltijd. Gastvrijheid komt hier tot zijn recht: als je rond etenstijd binnenvalt kun je altijd mee eten. In Nederlander zou dit een probleem zijn, in deelt men gewoon. 

Religie

De religie in is katholisme, mede vanwege de Spanjaarden. Er zijn veel kathedralen te vinden, voornamelijk door de Spanjaarden gebouwd. Het katholisme wordt dan ook intens nageleefd. Regelmatig worden er processies en aanverwant gehouden.

Talen

De taal in is Spaans. Maar het Andes gebergte heeft 2 groeperingen Indianen welke de ‘Inca’ taal nog spreken.
De grote groep spreekt ‘Quechua’ (ke-tsua). De kleinere groep spreekt ‘Aymara’ (aai-maa-ra) en is gevestigd rond het ‘Titicaca meer’ (welke grenst aan ).

Klasses

Ontwikkeling in het gebergte is een probleem. Hierdoor is er achterstand in kennis en beschaving. In Lima zijn de verschillende klasses alleen maar sterker geworden en de zogenaamde “high society” heerst dan ook. Integratie van de bevolkingsgroepen is daarom moeilijk. 

Meer cultuur

Wilt u meer weten over de cultuur van ? Lees dan één van deze